
Instruktioner
Gör så här:
Mung Poppers
1. Tina Mungbönfärsen i kylen.
2. Rosta kokosen 10 minuter i 150°C. Rör om lite ett par gånger.
3. Mixa eller riv vitlöken, hacka dill och koriander (även stjälkarna), finhacka rödlöken,
4. Blanda samtliga ingredienser till mungbönfärsen väl i blandare.
5. Forma tex. bollar eller små biffar till valfri storlek.
6. Värm rikligt med rapsolja till 180°C på stekbord och stek bollarna tills gyllenbruna och frasiga.
7. OBS! Sila av överbliven rapsolja och återanvänd vid stekning.
Lime- och honungsdip
1. Blanda samtliga ingredienser till såsen. Låt gärna stå svalt ett par timmar innan servering.
Kockens tips:
Till Klimatveckan har vi valt att servera denna rätten med fullkornsbulgur, men det går utmärkt att servera den med andra klimatsmarta tillbehör. Kanske har era gäster redan en favorit, men denna är också jättegod.
Ljummen bulgursallad
1. Koka upp vattnet i en kastrull.
2. Tillsätt grönsaksbuljong och bulgur, rör om. Koka på låg värme i 12 minuter.
3. Ta av kastrullen från värmen, häll av ev överblivet vatten och låt bulguren stå i ca 5 minuter.
4. Riv ner tomaterna på den grova sidan av rivjärnet i en bunke. Riv vitlöken på den fina sidan i samma bunke.
5. Skölj och hacka persilja, blanda i de rivna tomaterna och vitlöken, tillsammans med olivoljan.
6. Blanda ner dressingen i den kokta bulgurn och servera.
Svinntips:
Eventuell överbliven youghurt kan smakas upp med torkade eller färska örter för att passa in senare i veckan. Alternativt blanda med lite färskost och passar då perfekt på en smörgås eller som dip till grönsaker som mellanmål.
Överbliven bulgur passar perfekt på salladsbuffén dagen efter.
Näringsvärde per portion



