
Instruktioner
Umamidressing
- Blanda alla ingredienser. Riv eller mosa den svarta vitlöken först så den fördelas jämnare. Låt stå 15 min i kylskåp innan servering.
Svampbacon
- Skär svamparna i ca 4- 5 mm tjocka skivor.
- Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svampen och stek tills den har vätskat ur nästan helt. Detta steg går också att göra i ugn på stekbleck.
- När svampen har vätskat ur så häller du i sojasås, liquid smoke, socker och rapsolja i stekpanna, stekbordet med svampen och steker tills vätskan dunstat bort och all smak absorberats av svampen. Detta görs med fördel inte i ugnen, då vätskan kommer dunsta där den ligger och smakerna fastna på blecket istället för på svampen.
- När svampen har absorberat smakerna och den mesta vätskan har dunstat, men svampen fortfarande är mjuk och saftig så är baconet klart. Steker du för länge kan det brännas.
Burgarna
- Börja med att skala och skiva silverlöken i tunna skivor. Lägg lökskivorna i en skål och pressa över citronjuicen. Massera försiktig in den och låt stå och dra i ca 20 minuter. Det ger en syrlig och god snabbpicklad lök.
- Hyvla ostalternativet med en osthyvel. Ostalternativ på block smälter bättre än färdiga skivor, och jag rekommenderar detta för ett bättre resultat!
- Stek burgarna enligt instruktion på paketet. Det går fint att steka dem både i stekpanna och i ugn från både fryst och tinat.
- När vegoburgarna börjar bli klara så lägg några skivor av ostalternativ på respektive vegoburgare och låt dem smälta. Bäst resultat får du om du tillför ånga i några sekunder, antingen i ugnen eller med hjälp av ett lock och lite tillsatt vätska i en stekpanna eller stekbord.
- Stek bröden i stekpanna eller i brödrost så de får fin stekyta på snittsidan.
Bygg burgarna med 1 msk dijonsenap vardera i botten, därefter sallad, silverlök, skivad gurka, vegoburgare med ostalternativ, umamidressing och sist svampbacon