Jävligt Gotts Smashburgare

Spara Spara
Skriv ut Skriv ut

Instruktioner

  1. Om du ska göra dubbla burgare, som på bilden, rekommenderar jag att du tinar burgarna och blandar ihop dem till en stor smet av färs som du formar bollar av på 80 g vardera. Annars kan du helt enkelt tina burgarna och forma dem till bollar på 120 gram som de är. 2x120 gram blir dock lite väl mastigt för en enda dubbelburgare.
  2. Hyvla ostalternativet med en osthyvel. Ostalternativ på block smälter bättre än färdiga skivor, och jag rekommenderar detta för ett bättre resultat!
  3. Förbered löken. Skala och skiva silverlöken i så tunna skivor som möjligt på mandolin. Stek löken på hög värme, antingen samtidigt som burgarna för snabbare hantering, eller innan om du vill förpreppa enklare, tills den brynts något men fortfarande har lite spänst.
  4. Hetta upp en stekpanna eller stekbord så det blir riktigt varmt, häll på lite rapsolja och lägg i bollarna med ca 7 cm avstånd till varandra.
  5. Med hjälp av en kraftig stekpade eller undersidan på en kastrull så plattar du nu till bollarna kraftigt. Gärna så mycket det går med platta och avsmalnande kanter på biffen, så du får riktigt mycket stekyta. Salta och peppra genast ovansidan av biffen, och om du vill, ringla även över lite amerikansk senap för extra smak och syra.
  6. Stek utan att vända i ca 2-3 minuter, tills biffen fått rejäl stekyta och släpper lätt från underlaget.
  7. Vänd nu biffarna och lägg direkt på de skivade veganostalternativen ovanpå dessa. Låt dem smälta medan biffarna får stekyta på undersidan. Använd gärna ånga med hjälpa av lite vatten och ett lock eller dylikt för att skapa en ugnseffekt så smälter ostalternativen enklare.
  8. Rosta bröden fint på snittytorna och bygg sedan burgarna med senap, ketchup och picklad gurka i botten sedan en stektvegoburare med ostalternativ, en liten näve stekt lök, och därefter eventuellt en till burgare ovanpå det samt mer lök. Avsluta med att bre ut 1,5 msk växtbaserad majonnäs i locket på burgaren och lägga det på toppen.