Sök efter recept

Laxqueneller bouillabaisse

Spara Spara
Skriv ut Skriv ut

Instruktioner

Smakerna är bouillabaissens härliga kombination av tomat och fänkål,
som i sin tur bryts av med den distinkta saffransmajonnäsen (eller Rouille
som den egentligen heter).

Laxqueneller och sås:
Spara spadet när du häller av quenellerna. Finhacka löken. Skala och grovriv rotsakerna. Fräs löken och kryddorna i olivoljan på svag värme. Fräs tills allt är mjukt, men det ska inte få färg. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater samt spadet från laxquenellerna. Koka ihop i ca 30 minuter.

Ansa och dela fänkålen i halvor (eller fjärdedelar, om de är stora). Lägg dem i smorda formar, häll på tomatsåsen och brässera fänkålen mjuk i 180 grader, i torr ugn, ca 30 minuter.

Saffransmajonnäs (Rouille)
Alla ingredienser måste hålla samma temperatur. Då undviker du att rouillen skär sig. Lägg alla ingredienser, utom oljorna, i en matberedare. Mixa till en slät gröt och häll i en tunn stråle ner oljan medan maskinen är i gång. Häll fortare mot slutet och sluta när du uppnått en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt mer vinäger.

En genväg till en ”oäkta” Rouille kan vara att smaksätta färdig majonnäs med vitlök, tomatpuré, paprikapulver och lite saffran.

Avsluta:
Värm upp laxquenellerna på ångprogrammet i ca 13 minuter till en kärntemperatur på 60 grader. Servera med kokt potatis eller ris, den tomatbrässerade fänkålen som även fungerar som sås, och en klick Rouille.

Näringsvärde per portion

Tänk på att eventuella näringsvärden och klimatberäkningar kan förändras om ingredienser tas bort, adderas eller ersätts av andra produkter.
Protein
10g Protein
Kolhydrater
13g Kolhydrater
Fett
30g Fett